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Siger Seinen en Rob Stravers

Op www.bridgevraagbaak.nl, staan alle reeds verschenen nummers, onder BridgeService.
De Bridge Training is gratis! Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 

rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. 

Voorwaarde is wel dat je dat uitsluitend doet over het werk dat reeds is verschenen. Dat voorkomt voor mij elke vorm van verplichting.

Van dat geld ga ik aan het eind van het jaar heerlijk uit eten en bridgen met mijn vaste steunen en toeverlaten, aangevuld met enkele lezers. 
Tegen het eind van het jaar verloot ik namelijk de extra plaatsen onder degenen die een bijdrage hebben geleverd. Winst wil ik namelijk niet maken omdat ik het schrijfwerk veel te leuk vind!


	


Voor de minder ervarenen

Spel 1


( 4 3 2


( H V 2


( 5 4 3 2


( A 3 2


( A H 7 6 5


( B 3


( A H 6


( V B 4


Tegen jouw 4(-contract start west met (V.

Hoe probeer je je contract te maken? Ofwel: hoe probeer je het aantal mogelijke verliesslagen binnen de perken (drie slagen) te houden?

Ik geef een overpeinzing

Spel 1  Overpeinzing


( 4 3 2


( H V 2


( 5 4 3 2


( A 3 2


( A H 7 6 5


( B 3


( A H 6


( V B 4


Tegen jouw 4(-contract start west met (V.

Hoe probeer je je contract te maken? Ofwel: hoe probeer je het aantal mogelijke verliesslagen binnen de perken (drie slagen) te houden?

Je speelt een troefcontract. Dus begin je met het zoeken naar de mogelijke verliezers. Dat is meestal het overzichtelijkst vanuit de hand met de meeste troefkaarten. In dit spel de zuidhand.
We tellen dan in de troefkleur in ieder geval één vaste verliezer. 

We missen immers vijf schoppens; na (AH zal - bij de meest voorkomende 3-2-verdeling - de derde troefkaart van OW beslist de hoogste troefkaart zijn.

En inderdaad, als de ontbrekende troeven niet 3-2 zitten, verlies je méér schoppenslagen dan één. Daar gaan we echter niet van uit als we al ruim in de verliezers zitten (.

In harten tellen we eveneens één vaste verliezer: (A. Geen ontkomen aan.

En de lage kleuren zijn beide goed voor een mogelijke verliezer. 

Wat is een mogelijke verliezer? Een verliezer die nog niet helemaal vast hoeft te staan!
We tellen dus vier verliezers; één in elke kleur! 

Genoeg reden om met extra energie te zoeken naar een aanpak waarmee we minstens één verliezer kunnen voorkomen. Zoek even rustig, dan schrijf ik hieronder alvast door… (
De hartenkleur kan een reddingsvest zijn voor een verliezer. Daarvoor hoef je alleen maar (B voor te spelen. Als OW die slag nemen met (A, heb je daarna in dummy twee hartenslagen ((HV). Op noords tweede hoge harten kun jij een verliezer opruimen. Welke kaart ruim je dan het liefst op: (6 of (4? Of maakt dat volgens jou niet uit?
Spel 1  Speelplan


( 4 3 2


( H V 2


( 5 4 3 2


( A 3 2


( A H 7 6 5


( B 3


( A H 6


( V B 4


Tegen jouw 4(-contract start west met (V.

Hoe probeer je je contract te maken? Ofwel: hoe probeer je het aantal mogelijke verliesslagen binnen de perken (drie slagen) te houden?

Neem de uitkomst met (A, sla (A en (H en vervolg dan direct met (B. 
Als OW (A nog niet leggen, vervolg je met (3 naar (H. Duiken OW dan weer, dan ben je binnen, want dan verlies je geen hartenslag (.
Als je na het afgeven van (A weer aan slag bent, ruim je op noords laatste hoge harten (6 op! Niet (4! 

Met het opruimen van (6 voorkom je een ruitenverliezer. Met het opruimen van (4 kun je nog steeds een klaverenslag verliezen; namelijk als (H bij oost logeert.

Maak niet de fout om na (A drie keer troef te spelen! 

OW komen dan aan slag en spelen weer ruiten waardoor jouw laatste ruitenopvang verdwijnt. Als je dán harten speelt, kunnen OW meteen na (A een ruitenslag oppakken.
TIP: Zit er nog één troef bij de tegenpartij, en wel de hoogste, stop dan met troeftrekken en laat die hoge troef zitten.

Spel 2

West

Noord
Oost

Zuid
Zuidhand


Pas

1SA

pas
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( H V 4 3 2









( A 6 5 4









( 4 3









( 7 6

Wat bied je met deze zuidhand? Ik geef géén overpeinzing!
Spel 2  De juiste bieding

West

Noord
Oost

Zuid
Zuidhand


Pas

1SA

pas

2(*
( H V 4 3 2









( A 6 5 4









( 4 3









( 7 6

Wat bied je met deze zuidhand?
Een mooie hand voor Stayman. Nog steeds wordt deze legendarische conventie het meest gespeeld met een puntenminimum van 8 punten. Wat betekent dat het 2(-bod minstens uitnodigend is voor de manche. Partner noord weet met 17 punten al dat er niet zal worden gepast onder de manche.
De * bij het 2(-bod geeft de alerteerplicht aan van dit bod. Het grote voordeel van 2( is dat je in alle rust kunt zoeken naar de meest aantrekkelijke speelsoort en hoogte daarvan.

Na noords antwoord van 2( of 2( staat de speelsoort al vast. Dan kun je met 3(/( partner uitnodigen met een maximale hand (17 punten) de manche uit te bieden.

Op 2(, wat een hoge 4-kaart ontkent, alerteer je (!) en bied je 2(. Met dezelfde verdeling en 10-14 punten kun je na 2( springen: 3(. Het bieden van je schoppenkleur moet wel een 5-kaart beloven, met 1( ontkende noord immers een hoge 4-kaart. 
Ook weet noord dat je naast die 5-kaart schoppen een 4-kaart harten hebt. Zonder hartenkwartet had je immers geen Stayman van stal gehaald maar een Jacoby transfer!

Voor de meer gevorderden

Spel 1


West

Oost

Oosthand

1(

1(

( B 8 7 6 5
3(

??

( H 8 7 6





( H 6





( B 7

Wat doe je met deze oosthand in je tweede biedbeurt?

Spel 1


West

Oost

Oosthand

1(

1(

( B 8 7 6 5

3(

3(

( H 8 7 6





( H 6





( B 7

Wat doe je met deze oosthand in je tweede biedbeurt?

Acht punten houdt niet echt over… Maar wests sprong belooft minstens een 6-kaart ruiten. Dat maakt jouw (H uitermate waardevol. Genoeg reden om toch nog even door te bieden. Met een 3-kaart schoppen zal west 3( bieden, die jij dan naar 4( verhoogt. En zonder 3-kaart schoppen, en iets in klaveren, is 3SA zeer aantrekkelijk. Zes ruitenslagen kun je alvast tellen.
Spel 2
( H 3 2
( H B 3 2

( H 3 2

( 4 3 2

( A V B 10 5 4



( 5 4





( A 4





( A 6 5




Tegen jouw 4(-contract start west met (H.

Hoe probeer je dit contract te maken?

Alleen voor de minder ervarenen geef ik een overpeinzing…

Spel 2  Overpeinzing
( H 3 2

( H B 3 2

( H 3 2

( 4 3 2

( A V B 10 5 4



( 5 4








( A 4

( A 6 5

Tegen jouw 4(-contract start west met (H.

Hoe probeer je dit contract te maken?

Tel je ook vier mogelijke verliezers?
Ik tel twee verliezers in de klaveren én twee in de hartenkleur. 

· Met (AV bij oost kan ik het niet goed doen; ik verlies dan altijd twee hartenslagen. 

· Met (AV bij west, kan ik het niet verkeerd doen. Als ik vanuit zuid (4 speel naar dummy’s (HB, maak ik altijd een hartenslag.

· Maar… als (A en (V niet bij elkaar zitten heb ik het contract in handen. Op voorwaarde dat ik vanuit zuid een kleine harten speel en - als west een lage harten bijspeelt - dummy het juiste plaatje laat bijspelen. 

Probleem: wat is het juiste plaatje?

Ik kan twee dingen doen. 

1. De hartenbeslissing zo lang mogelijk uitstellen. Misschien krijg ik dan in het verloop van het spel een aanwijzing.

2. West meteen voor het blok zetten…  
Spel 2  De kansrijkste aanpak
( H 3 2

( H B 3 2

( H 3 2

( 4 3 2

( A V B 10 5 4

( 5 4



( A 4



( A 6 5


Tegen jouw 4(-contract start west met (H.

Hoe probeer je dit contract te maken?

Neem de uitkomst met (A en speel metéén een lage harten voor!

Net zoals veel spelers niet graag tegen een troefcontract onder hun aas uitkomen, zullen ze ook niet graag hun aas duiken. Groot risico is immers dat ze daarna hun aas aan de wilgen kunnen hangen…

Als west vlot een lage harten bijspeelt, is de kans bijzonder groot dat hij (A niet heeft. In dat geval leggen we (B, in de hoop dat west dan wél (V heeft. Oost kan (B dan alleen nemen met (A, waarna onze (H een tweede hartenverliesslag voorkomt.

Met het direct spelen van een kleine harten ga je dus feitelijk op de psychologische toer. Daarmee wek je de suggestie dat je maar één hartenkaart hebt, wat door het biedverloop heel goed mogelijk is.
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Lezers Mailen
Wel of niet reverse?

	Ik heb een vraag over reverse bieden. 
Indien de tegenpartij tussenbiedt, en mijn partner en ik hebben beiden geboden, dan kan het antwoord van de openaar weleens op 2 niveau zijn. Is dat dan altijd reverse? Of is het dan zo dat je gewoon je kaart kunt vertellen, en het reverse bieden dan komt te vervallen door het tussenbod van de tegenpartij?


Antwoord

Ook na een tussenbod blijft reverse in stand. De reden: je passeert je eerste kleur op 2-hoogte met een nieuwe kleur, waardoor je – tegenover een zwakke partner (ik bedoel zijn hand ) toch wel heel/te hoog kan eindigen als partner die tweede kleur niet pruimt.

West

Noord
Oost

Zuid



1(

pas

1SA

2(

2(
In deze biedsituatie moet noord wel een zeer sterke hand hebben om zijn nieuwe kleur te bieden. Als zuid geen schoppens van betekenis heeft, komen NZ al snel terecht op het 3-niveau. Zonder extra kracht bij noord, en een minimaal 1SA-antwoord bij zuid, kunnen dan zeer zware wolken zich samenpakken.
Bridge is communiceren…
	(partner)


(ik)
 

West

Noord
Oost

Zuid

1(

pas

1(

2(
Doublet
pas

3(



Mijn linkerbuurvrouw is aan de beurt om te bieden, kijkt naar mij en vraagt: ‘Is dat goed?’ 

Ik kijk naar mijn bod, schrik, want tot mijn verbazing ligt er 3( op tafel.

‘Nee, niet goed, dit moet 2( zijn, is mijn reactie.’ (Zonder ook maar enige denkpauze.)  

‘Oh, maar je moet het laten liggen’, reageert zij.

Heb ik gedaan en het spel is verder gespeeld.

 

Ter verduidelijking:

· Ik speelde eenmalig met een gelegenheidspartner, die overigens al jaren bridge speelt. Over zijn doublet moest ik nadenken, omdat ik niet wist of hij het supportdoublet speelde. Ik had weinig punten en een 5-kaart schoppen. Bij het tweede bijbod ook geen stopkaartje neergelegd, omdat ik  gewoon 2( wilde bieden.
· Ik ben zelf arbiter, had dus de arbiter moeten roepen, maar was eigenlijk zo verbaasd dat ik dit verzuimd heb. Tot mijn spijt. Maar het laat me niet los en ik wil het graag weten.

 

Bij ons op de club wordt weinig arbitrage gedaan, alleen bij een verzaking of een onjuist aantal kaarten wordt de arbiter geroepen. Maar ik vind het van belang om te weten of ik mijn bod mocht vervangen door mijn bedoelde bod.

Er was dus geen gedachteverandering mijnerzijds.  

 

Ik hoor graag hoe artikel 25 hier toegepast moet worden.


Antwoord

Volgens mij weet je het antwoord al. Artikel 25A staat het corrigeren van een volstrekt onbedoelde bieding toe zolang je partner na die fout nog geen biedkaartje pakte.

Of dit schone artikel mag worden toegepast, kan alleen de arbiter vaststellen die niet zelf aan deze tafel zit. 

Juist als tegenstanders allerlei regels in hun voordeel roepen, is dat een uitstekend leermoment voor arbiters. Die steken daar heel graag veel van op. En als de geponeerde stelling dan kul blijkt te zijn, is dat een uitstekende les voor degene die deze onzin riep. Alle reden dus om op dat moment arbitrage te vragen. Zolang we dit soort onzin belonen zal dit onkruid welig tieren.

Biedvraag
	Noord gever/
( H B 7 5 2

Niemand kwetsb.
( B 2

( B 8 7 6

( V B

( 9 6 4


( A 10

( 10 6 4 3


( H V 9 7

( A V 4 3


( H 9 5 2

( 5 4



( A 10 3

( V 8 3

( A 8 5

( 10

( 10 9 8 7 6 2

 


West

Noord
Oost

Zuid




Pas

1SA

2(

?? 



Wat biedt west?


Antwoord

Algemeen advies is om na een tussenbod Stayman en Transfers te laten vervallen. Doublet is straf, maar daar heb je in dit spel de hand helaas niet voor (. 

Als west de hand van partner oost kan zien, biedt hij graag 2( als eindbod… 

Zonder deze voorkennis heeft west helaas geen keus: pas! 
Met een rode 5-kaart zou west zijn kleur kunnen bieden als eindbod. Met een 4-kaart is dat te riskant. Noord heeft nu een 5-kaart schoppen; dat had net zo gemakkelijk een 5-kaart harten kunnen zijn… 
Merk op dat oost na de pas van west nog aan de beurt komt. Met een korte klaverenkaart en punten en lengte in de hoge kleuren kan hij nog een (heropenings)doublet overwegen.

Extra punten voor secce aas?

	Hierbij wil ik even reageren op de tekst van de “aanreiker” van dit probleem (Met het gaspedaal).

 

Er wordt gesteld dat West (openaar) 15 punten zou hebben omdat er 2 punten extra geteld mogen worden voor de secce ♣ Aas.
 

Ik vind dit volstrekt onjuist, omdat je bij een singleton plaatje al de plaatjes punten hebt geteld (overigens geldt hetzelfde voor plaatje dubbelton).

Zo staat het in alle leerboekjes en zo leer ik het mijn cursisten dus ook.

 

Deel jij mijn mening?


 

Antwoord Rob:

Ja, ik hecht - in een troefcontract - meer waarde aan een Aas-sec in een bijkleur dan aan Ax.

Ik vroeg ook Anton Maas naar zijn visie, en die kreeg ik binnen een uur.

Goedemiddag Rob,

Mits je een troeffit hebt, heeft een korte kleur waarde. Als ruwe aanname is ongeveer 2 (a 3) punten extra voor een singleton redelijk. Hoeveel waarde de singleton echt heeft, hangt af hoe hij "valt". 

Dus Aas sec is een singleton en zou je kunnen tellen voor 4+2 punten. 

Wel heb ik liever een kleine singleton en een aas in een van mijn langere kleuren dan een secce aas. Als partner 1( opent en ik heb:


West a

West b

tegenover
Oost


( x


( A



( x x x


( V B x x

( V B x x


( A H x x x


( A x x x

( x x x x


( H V x x


( x x x x

( x x x x


( x

Dan is a) de betere hand want er is meer kans dat de singleton goed valt,  bijvoorbeeld tegenover de gegeven oosthand.
Door deze duidelijke uitleg denk ik meteen aan de minstens zo duidelijke uitleg van Bep en Anton in de ‘Bridgedrives om thuis te spelen’. Wie nog naarstig zoekt naar een sinterklaas- en/of kerstcadeau, slaat heel veel vliegen in één klap door deze werken op de verlanglijst te zetten. Datzelfde geldt voor feestcommissies die niet weten hoe ze de prijzentafel aantrekkelijk kunnen vullen…
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Te bestellen via www.bridgedrives.com  (geen verzendkosten!)
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